Update Platform Zó werkt de zorg | Webversie bekijken
De Argumentenfabriek
 
Twee nieuwe boeken aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor VWS. Een grote update van de Zó werkt de zorg-app. Onze tweede jaarlijkse platform-middag. Een greep uit de activiteiten van Platform Zó werkt de zorg. In deze nieuwsbrief lees je wat we de afgelopen maanden hebben gerealiseerd.

 
 
 
 

Kamercommissie VWS blij met boeken

“Deze boeken zijn heel handig om te begrijpen – en uit te leggen – hoe ons zorgstelsel in elkaar zit”, vertelt Tweede Kamerlid Corine Ellemeet (GroenLinks) bij de overhandiging van Zó werkt de zorg in Nederland en Zó werkt de ouderenzorg aan de Vaste Kamercommissie voor VWS.
 
Op 5 juni presenteerde het platform, vertegenwoordigd door De Argumentenfabriek, VvAA, ZN, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, Vilans en ActiZ, haar nieuwe boeken aan een enthousiaste Kamercommissie. Tweede Kamerlid Henk Krol (50PLUS) over Zó werkt de ouderenzorg: “Dit boek helpt ons in debatten over de ouderenzorg. Waar wij als 50PLUS soms het verwijt krijgen vanuit emotie te praten, hebben wij nu de feiten.”

Bekijk het videoverslag.
Lees hier meer over de aanbieding.
 
 
 
 

Zó werkt de zorg in Nederland

Voor zorg- en welzijnsprofessionals (in spe) is het belangrijk zicht te hebben op het zorgveld waarin ze werken. Dat is niet makkelijk, want de hoeveelheid spelers, wetten en geldstromen maakt de Nederlandse zorg best complex.
 
De geheel herziene en uitgebreide editie van Zó werkt de zorg in Nederland ontleedt en duidt het Nederlandse zorgstelsel in helderde taal. Voor de 1,2 miljoen zorgprofessionals, studenten en eigenlijk iedereen die in de zorg geïnteresseerd is.
 
Van de nieuwe editie van Zó werkt de zorg in Nederland zijn nu al meer dan 2000 exemplaren verkocht. Heb jij het boek al? Koop het boek hier.
 

Zó werkt de ouderenzorg

We krijgen allemaal te maken met ouderenzorg, in eigen familie of nabije omgeving. In de media lezen we over personeelstekorten, langer thuiswonende ouderen, de kwali­teit van verpleeghuizen en overbelaste mantelzorgers.
 
Zó werkt de ouderenzorg maakt dit complexe onderwerp inzichtelijk. Met fraaie visualisaties en heldere teksten geeft het boek inzicht in de complexe omgeving waarin 376 duizend betrokken mensen hun werk doen.
 
Van Zó werkt de ouderenzorg zijn op dit moment nu al meer dan 1500 exemplaren verkocht. Heb jij het boek al in huis? Je koopt het boek hier.
 
 
 

Zó werkt de zorg-middag

Tijdens de jaarlijkse Zó werkt de zorg-middag blikten de – inmiddels zestien – platformpartners terug op de activiteiten van het afgelopen jaar.
 
Wat blijkt? Steeds meer zorgverleners, brancheverenigingen, beleidsmakers en burgers weten de producten van Platform Zó werkt de zorg te vinden. Ook komend jaar zetten we weer volop in op het helder in kaart brengen van de zorg. Want daar is – en blijft – Nederland de komende jaren nog steeds bij gebaat. 
 
Benieuwd naar wat het platform allemaal heeft gerealiseerd? Je leest het op de informatiekaart over het tweede jaar.
 
 
 
 

Kennis over de zorg bijspijkeren

Wie adviseert het Rijk over de inhoud van het wettelijk verzekerde zorgpakket (basispakket)? Deze vraag blijkt regelmatig een breinbreker, bij een quiz over de inhoud van Zó werkt de zorg  (ZWDZ). Velen denk dat de zorgverzekeraars over het basispakket adviseren, maar het is het Zorginstituut. Belangrijke kennis voor wie op basis van feiten mee wil discussiëren over de zorg. Net als: wie koopt de zorg in voor de Jeugdwet, wat betalen we nou eigenlijk aan zorg en hoe lopen die geldstromen?
 
ZWDZ-workshops en quizen tonen regelmatig aan dat de kennis over het zorgstelsel onder zorgprofessionals en anderen wel wat mag worden bijgespijkerd. Interesse in een ZWDZ-workshop (met quiz)? Neem contact op over de mogelijkheden en kosten.
 
Lees meer over de producten van Zó werkt de zorg.
 

VTV en publieke gezondheid

Het gaat goed met onze gezondheid. Toch staan we voor grote opgaven in volksgezondheid en zorg, aldus de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV). De op 21 juli door RIVM gepresenteerde VTV 2018 beschrijft de trends en thema’s in de zorg. Zo blijven de zorguitgaven toenemen, krijgen meer mensen zorg aan huis door nieuwe technologie én moeten we alert zijn op nieuwe gezondheidsrisico’s in onze leefomgeving.
 
Wat doet publieke gezondheidszorg bij het bevorderen en beschermen van de volksgezondheid? Dat is te lezen in de special Zó werkt publieke gezondheidszorg, die in november 2018 verschijnt. Met tien denksessies achter de rug zijn we druk bezig alle teksten en afbeeldingen te verwerken.
 
Klik hier om meer te lezen over Zó werkt publieke gezondheidzorg.
 
 
 

Uitbreiding Zó werkt de zorg-app

De Zó werkt de zorg-app heeft een update gehad. Vanaf nu heb je heb je alle feiten en cijfers uit Zó werkt de zorg in Nederland altijd bij de hand. Hoeveel mensen worden ouder dan 99 jaar? Wat doet publieke gezondheidszorg? En wat zijn de argumenten voor en tegen marktwerking in de zorg? Je vindt het antwoord snel en makkelijk via app.zwdz.nl.
 
Ben je zoek naar informatie over de huisartsenzorg? Vanaf nu zijn de feiten en cijfers uit Zó werkt de huisartsenzorg voor iedereen toegankelijk in de app. Wil je weten hoeveel we gemiddeld uitgeven aan huisartsenzorg? Het antwoord is voor iedereen gratis te vinden via app.zwdz.nl/huisartsenzorg.
 
Klik hier voor de download-instructies van de app.
Let op, als je de app al op je tablet of telefoon had staan, moet je hem verversen. 

 
 
 
 
Gebruikers over Zó werkt de zorg in Nederland
Eindelijk bezorgd! Zó werkt de zorg in Nederland geschreven door oa @GertrudevanD. Uitstekend uitgelegd en een must read voor alle collega’s werkzaam in de JGZ.
@jeugdartsen

Vasanthi Iyer, jeugdarts en opleider TNO, via twitter
 
Gebruikers over Zó werkt de ouderenzorg
Echt een aanrader voor alle (toekomstige) professionals, beleidsmakers, financiers in de #ouderenzorg Complimenten @Fabriekstweet voor dit mooie werk. Dank voor de hardcopy @keeskraaijeveld @Keeswessels

Nienke Bleijenberg, lector Proactieve Ouderenzorg, via twitter
 
 
 

Onderzoek: Hoe gebruik jij de producten van Zó werkt de zorg?

Heldere en neutrale informatie over de zorg voor alle betrokkenen in de gezondheidszorg, dat is de missie van Platform Zó werkt de zorg. Om onze missie te ondersteunen, willen we graag weten hoe jij onze producten gebruikt. Heb je opmerkingen of suggesties? Of mogen we je benaderen over jouw ervaring met de producten van Zó werkt de zorg?
 
Laat het ons weten via info@zowerktdezorg.nl.
 
 
 
 
Agenda
 
Afbeeldingen Zó werkt de ouderenzorg in de app
september 2018
Afbeeldingen van Zó werkt de ouderenzorg beschikbaar in de app. Voor inzage is een toegangscode noodzakelijk, gratis voor special- en platformpartners.
 
Zó werkt publieke gezondheidszorg (ZWPG) komt uit
november 2018
Zó werkt publieke gezondheidszorg verkrijgbaar in boekhandels en webshops.
 
 werkt de zorgverzekering (ZWDZV) komt uit
november 2018
Zó werkt de zorgverzekering verkrijgbaar in boekhandels en webshops.
 
Afbeeldingen ZWPG en ZWDZV in app
februari 2019
Afbeeldingen uit Zó werkt publieke gezondheidszorg en Zó werkt de zorgverzekering beschikbaar in de app. Voor inzage is een toegangscode noodzakelijk, toegang is gratis voor special- en platformpartners.
 
Zó werkt de zorg-middag
6 juni 2019
Derde van de jaarlijkse Zó werkt de zorg-middag. Exclusief voor platformpartners. Zet de datum alvast in je agenda.
 
 
Twitter